Επίπεδο Β2
Οι υποψήφιοι μπορούν να κατανοούν κείμενα είτε αυτά έχουν συμπληρωματικές παραστάσεις είτε όχι. Μπορούν ακόμα να αναγνωρίζουν αφενός τη συνεχεία μεταξύ 2 ή περισσότερων αποσπασμάτων, αφετέρου να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ 2 γραπτών, τα οποία αναφέρονται στο ίδιο θέμα. Επιπροσθέτως είναι πλέον σε θέση να κατανοούν γραπτές οδηγίες, εντολές ή υποδείξεις, αλλά και να αναγνωρίζουν τη σχέση που έχουν 2 ή περισσότερα γραπτά μεταξύ τους. Παράλληλα μπορούν να εντοπίζουν τη διάθεση και το ύφος του συντάκτη, αλλά και τους δείκτες της ταυτότητας του συντάκτη, του αποδέκτη αλλά και της πιθανής σχέσης που υφίσταται μεταξύ τους. Επίσης είναι σε θέση όχι μόνο να κατανοούν το θέμα αναφοράς αν δηλαδή είναι πρόσωπο, αντικείμενο ή έννοια, αλλά και να εντοπίζουν κάθε φορά ποιοι είναι οι προσδιοριστικοί δεικτες του επικοινωνιακού σκοπού ενός γραπτού.
Οι υποψήφιοι πλέον έχουν την ευχέρεια να περιγράφουν καταστάσεις, να τοποθετούνται στο χωρόχρονο και να απευθύνονται σε γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα με το σωστό τρόπο. Μπορούν και να διατυπώνουν είτε ευχές, είτε απολογίες, είτε συγχαρητήρια κτλ. Ακόμα να διατυπώνουν αιτήματα ή προτάσεις, αλλά και να εκφράζουν συναισθήματα όπως και να συστήνουν ένα τρίτο πρόσωπο. Επίσης είναι σε θέση να μεταδίδουν αυτολεξεί τα λογία ενός τρίτου, αλλά και να παρέχουν ή να ζητούν πληροφορίες, διευκρινίσεις ή εξηγήσεις.
Ένας υποψήφιος σε αυτή τη βαθμίδα έχει ακόμα κατακτήσει τις εξής δεξιότητες: μπορεί να κατανοεί σφαιρικά ένα κείμενο, να αναγνωρίζει τα κύρια του σημεία, να εντοπίζει ειδικές πληροφορίες στο κείμενο αν του ζητηθεί, να αναγνωρίζει το ύφος του ομιλητή, να διακρίνει τι σχέση έχουν 2 ομιλητές μεταξύ τους, αλλά και να αποκαθιστά τον ελλιπή λόγο. Μπορεί ακόμα να καταλαβαίνει ποια είναι η ταυτότητα ή η ιδιότητα του ομιλητή. Ακόμα είναι σε θέση να προσεγγίζει το συνομιλητή του, είτε πρόκειται για γνωστό, είτε για άγνωστο άτομο.
Πέραν των άλλων μπορεί να αφηγείται ή να εξιστορεί περιστατικά, να παρουσιάζει κάποιο θέμα και να περιγράφει ή να χαρακτηρίζει ένα πρόσωπο ή αντικείμενο, κάποιο θέμα ή μια κατάσταση. Αν του ζητηθεί πρέπει ακόμα να μπορεί να λάβει το λόγο σε μια συζήτηση, αλλά και να διακόψει το συνομιλητή του χρησιμοποιώντας τις επιτρεπτές κοινωνικοσυνομιλιακές νόρμες έτσι ώστε να αποφευχθεί μια ρήξη. Μπορεί ακόμα να διορθώνει ή να συμπληρώνει το λόγο, αν αυτό είναι απαραίτητο και κυρίως μετά από λεκτική ή μη αντίδραση του συνομιλητή.
Πρέπει ακόμα ο υποψήφιος να αποδείξει πως είναι σε θέση να διαμεσολαβήσει ανάμεσα σε 2 συνομιλητές και να μεταδώσει την ουσία των λόγων του άλλου σε καθένα από αυτούς. Δεν μιλάμε για μετάφραση εδώ καθώς μπορεί να χρειαστεί απλά να μεταφέρει τα βασικά στοιχεία ή ένα σχόλιο. Δηλαδή ο υποψήφιος καλείται να παρουσιάσει ερμηνευτικά το περιεχόμενο ενός κειμένου γραπτού ή προφορικού, αλλά και να συναιρέσει σε επίπεδο γλωσσικής πράξης.
Εν ολίγοις οι υποψήφιοι θα πρέπει πια να έχουν κατακτήσει τις εξής δεξιότητες: να επιλέγουν το επιτονικό και συντακτικό σχήμα που αρμόζει στην εκάστοτε περίσταση, να επιλέγουν τον κατάλληλο γλωσσικό τύπο, να εντοπίζουν ορθογραφικά λάθη σε ένα γραπτό κείμενο και αντιστοίχως σε ένα προφορικό κείμενο σφάλματα άρθρωσης, τα οποία και θα αποκαθιστούν. Τέλος οι υποψήφιοι καλούνται να εντοπίζουν διατυπώσεις που χαρακτηρίζονται είτε ως αμφίσημες, είτε ως πολύσημες και να άρουν την όποια αμφισημία.